Mascotte wint Ensor op filmfestival Oostende

 

25 januari 2024

 Bekroond in België, aangekocht voor release in Amerika
Internationale successen en belangstelling voor Mascotte

Het rauwe Nederlandse drama Mascotte van regisseur Remy van Heugten en producent Joram Willink van BIND viel zaterdag 27 januari in de prijzen op het filmfestival van Oostende, dat traditioneel de belangrijkste filmprijzen van Vlaanderen uitreikt. Mascotte werd als Beste Coproductie beloond met een Ensor, het Vlaamse equivalent van ons Gouden Kalf. Ook veel verder buiten onze landgrenzen is lof en waardering voor het intense tienerportret: de film is aangekocht voor Amerikaanse distributie online en theatraal, met vertoningen in onder meer Los Angeles en New York. 

Daarmee bewijst de gedurfde productie over een lange adem te beschikken. Mascotte beleefde vorig jaar zijn wereldpremière op het Slamdance Film Festival in Salt Lake City en werd geselecteerd voor het International Film Festival Rotterdam 2023, waar filmmaker Remy van Heugten jaren eerder met zijn ijzersterke debuut Gluckauf al een wereldpodium vond. Het winnen van de Ensor, de belangrijkste filmprijs van Vlaanderen, in de COOP! Competitie is een mooie kers op de taart. Eerder winnaars van deze coproductie Ensor waren de films de De acht bergen van Felix Van Groeningen (Jury Prize winner in Cannes 2023) en Un monde van Laura Wandel (Fripesci award Cannes /Un certain Regard award, Cannes 2022)

Creatief producent Joram Willink van BIND: "Ik was totaal verrast toen Bart van Langendonck, onze Belgische coproducent, mij belde met dit heugelijke nieuws. Het Vlaamse equivalent van het Gouden Kalf winnen is een enorme eer en erkenning voor de vruchtbare Nederlands-Belgische samenwerking en impact die de film Mascotte heeft. Regisseur Remy van Heugten refereerde tijdens de ontwikkeling van de film vaak aan een schilderij van James Ensor. Door nu de Ensor te winnen, is de cirkel rond."

Amerikaanse belangstelling en successen

De reis van Mascotte begon vorig in de VS met de wereldpremière op Slamdance Film Festival, de tegenhanger van het Sundance Festival, en keert dit jaar terug naar Noord-Amerika. Mascotte is aangekocht door de gerenommeerde indie-maatschappij Sumerian met als oprichter Ash Avildsen, de zoon van Rocky en Karate Kid-regisseur John G. Avildsen. Sumerian Film gaat Mascotte naar een nieuw te lanceren streaming platform brengen, waarbij Mascotte na de zomer ook een  theatrical release krijgt in New York en Los Angeles. Vorig jaar viel Mascotte ook al in de prijzen op het New York City Independent Film Festival, waar cameraman Mark van Aller winnaar was in de categorie Best Cinematography. Iets noordelijker, op het Vancouver Independent Film Festival, werd Mascotte beloond met de January Award voor Beste Internationale Speelfilm. 

Korte synopsis 

Jerry lijkt op het eerste gezicht een hele normale tiener. Hij woont met zijn alleenstaande moeder Abbey en jongere zus in een rustige kustplaats en helpt in een instelling voor verstandelijk gehandicapten. Maar Jerry, die is geboren met een mismaakt gebit, voelt zich diep van binnen eenzaam en gefrustreerd. Hij zoekt daarvoor een uitlaatklep door deel te nemen aan illegale hooligangevechten. Wanneer Abbey, die hem altijd onvoorwaardelijke, maar ook overdadige liefde heeft gegeven, meer en meer loslaat, knapt er iets. Jerry’s gedrag wordt zo radicaal dat hij daarmee niet alleen zichzelf maar de stabiliteit van het hele gezin ontwricht. 

Mascotte is de tweede auteursfilm van Remy van Heugten die hoge ogen gooide met Gluckauf (vier Gouden Kalveren, waaronder Beste Regie en Beste Film). In Mascotte vertelt hij een indringend verhaal over de beklemmende relatie tussen een zoon en moeder in een disfunctioneel gezin, afgezet tegen een maatschappij waarin - aangejaagd door sociale media - krachten als geweld, pornografie en mannelijke dominantie de mensen in een ijzige greep houden. 

Over producent BIND

Creatief producent Joram Willink richt zich met zijn bedrijf BIND op sociaal geëngageerde films. Als producent werkt hij nauw samen met schrijvers en regisseurs om maatschappelijk relevante verhalen te vertellen die inspireren. Films die een krachtig middel blijken om hedendaagse onderwerpen o; intrigerende of verrassende wijze te verbeelden. BIND wil hiermee een effectieve verbinding tot stand brengen tussen geëngageerde filmmakers en hun publiek. BIND won met haar producties een prachtige variatie aan prijzen; International Emmy® Award voor de jeugdfilm Alles Mag, drie World Best Event Awards, de bioscoopfilm Gluckauf won vier Gouden Kalveren, waaronder die voor Beste Film. De jeugdfilm Mijn bijzonder rare week met Tess (special mention Generation Berlinale 2019) won meer dan 20 internationale awards en is in meer dan 12 landen in de bioscoop is uitgebracht. De bioscoopfilm De Veroordeling, gebaseerd op De Deventer Moordzaak, won vier kalveren, waaronder die voor Beste Film. De bijbehorende podcast De Deventer Mediazaak is uitgeroepen tot winnaar van de Tegel 2022 in de categorie audio/podcast en werd bekroond tot beste podcast van 2021 en beste verhalende podcast tijdens de Dutch Podcast Awards. Daarnaast BIND produceerde het succesvolle El Houb. De film ging in première op Frameline, het oudste LGBTQ-filmfestival ter wereld en is inmiddels verkocht aan zeven landen. Tot slot was BIND coproducent van de documentaire A Thousand Fires (Locarno Film Festival; winnaar Marco Zucchi Award, internationale competitie IDFA, competitie CPH:DOX, competitie European Film Award en vele andere.  

Details
Lengte: 100 min. | Regie: Remy van Heugten | Scenario: Gustaaf Peek | Cinematografie: Mark van Aller | Production design: Minka Mooren | Montage: Moek de Groot | Componist: Jorrit Kleijnen & Jacob Meijer | Sound Design: Francois Dumont | Re-recording Mix: Alek Goosse | Creative Producer: Joram Willink (BIND)

Een BIND-productie in coproductie met Savage Film en BNNVARA. Gerealiseerd met steun van het Nederlands Filmfonds, Netherlands Film Production Incentive, CoBO, Vlaams Audiovisueel Fonds, Flanders Tax Shelter.

Recente artikelen

Laatste reacties

Werner  |  29-01-2024

Over FFO gesproken: gisteren waren blijkbaar Sam Heughan (Outlander) en Eleanor Tomlinson (Poldark) te spotten op de dijk, want ze kregen allebei een ster op de...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Filteren

Tags

Meer >

Archief

Meer >

Deel deze pagina