Gran Turismo

Recensent:
Rogier Burghout
05-12-2023

Totaalbeoordeling:

9
UHD

Gran Turismo (UHD)
Samenvatting

Gran Turismo is gebaseerd op het ongelofelijke waargebeurde verhaal van een team van onwaarschijnlijke underdogs: een worstelende, werkzame gamer, een mislukte voormalige autocoureur en een idealistische autosportmanager. Samen riskeren ze alles om deze ultieme elitesport te trotseren. Gran Turismo is een inspirerend, spannend en actievol verhaal dat bewijst dat niets onmogelijk is als je intrinsieke motivatie hebt.

Commentaar

Gran Turismo is een film over autoracen, en is deels gebaseerd op de immens populaire game reeks. De film is geregisseerd door "oude" bekende Neill Blomkamp, die sinds tijden weer eens een film heeft geregisseerd. Zij voorlaatste film, Demonic, werd totaal niet goed ontvangen door pers en publiek en zijn film daarvoor uit 2015, Chappie, was ook niet het succes wat hij voorheen had. Want Blomkamp was een rijzende ster met District 9, met daarna Elysium als redelijke tweede film, maar met Chappie was zijn zegereeks helaas over. Blomkamp werd lange tijd verbonden aan een nieuwe Alien-film, maar dit project kwam nooit echt van de grond (dit tot teleurstelling van Sigourney Weaver, die groot fan was van het script van Blomkamp). Na een aantal korte films heeft Blomkamp weer eens een speelfilm te pakken, namelijk deze Gran Tursimo. Hoofdrolspelers zijn David Harbour en Orlando Bloom, en opvallend is dat Geri Horner een bijrol heeft. Geri kennen we als Halliwell en als oud Spice Girl, maar tegenwoordig is ze de echtgenote van Christian Horner, de teambaas van Formule 1 team Red Bull Racing en van Max Verstappen. Gran Tursimo vertelt het onwaarschijnlijke, maar waargebeurde verhaal over Jann Mardenborough, een fanatieke Britse gamer die meedeed aan een GT Academy, waarbij hij won en zich opwerkte tot een professionele autocoureur. Leuk detail zelfs is dat Mardenborough zelf meespeelt in de film als stunt dubbel voor de acteur die zijn karakter speelt. In Gran Tursimo spelen verder Orlando Bloom als marketing manager van Nissan, en David Harbour als in de verval geraakte Engineer die zijn laatste kans tot succes met beide handen beetpakt. Wat op de loer ligt is een saaie, clichématige film waarbij je het einde al van tevoren ziet aankomen, en tijdens de film elke stap wel kan inschatten. Maar Gran Turismo is opvallend leuk, fris, spannend en mooi tegelijk. De autorace scènes zien er erg gelikt uit en ondanks dat er (uiteraard) veel CGI is gebruikt is dat zeker niet storend. Alle hoofdpersonen, en met name Archie Madekwe als Jann, spelen hun rollen met grote overgave, en vooral David Harbour steelt vaak de show. Het verhaal is spannend en vooral opvallend, want als kijker kan je maar moeilijk geloven dat dit een waar gebeurd verhaal is: van GT gamer tot coureur. En Mardenorough is ook nog steeds actief als coureur en is best succesvol in verschillende klasses. Maar dat de essentie van het verfilmde verhaal echt gebeurd is, dat is misschien wel het meest opvallende aan deze film. En het is ook knap dat de film een zeer karakeristiek nummer gebruikt aan het einde, namelijk God Moving over the Face of the Waters, door Moby. Dit nummer heeft een haast legendarische status gekregen door Heat, dus als filmmaker moet je van goede huize komen om dit nummer te gebruiken, én te laten slagen. En dat is zowaar gelukt in Gran TurismoGran Turismo is een onverwachte en geweldig leuke en spannende film geworden, en voor gamers en autorace fans zeker verplichte kost.

Sony is een tijdje geleden gestopt met het vervaardigen van fysieke uitgaven voor de Nederlandse markt en waren films een tijdje lang alleen via VOD beschikbaar. Sinds kort zijn ze de samenwerking aangegaan met fysieke uitgaven in Scandinavië, en dat betekent dat op die uitgaven naast de Scandinavische leeftijdslogo's ook de Nederlandse prijkt, en er uiteraard Nederlandse ondertitels opstaan en dat deze uitgaven regulier leverbaar zijn via de Nederlandse retailkanalen. Gran Tursimo is hier een voorbeeld van. De film krijgt uitgaven op DVD, Blu-ray Disc en 4K UHD. De laatste wordt ook uitgegeven in een erg mooie Steelbook. De discs hebben ook mooie ontwerpen, namelijk de 4K UHD heeft een afbeelding van een snelheidsmeter, en de Blu-ray Disc die van een autoband. Deze uitgave wordt hier besproken.

Filmspecs

Medium: UHD
Genre: Actie, Drama
Regio: A, B, C
Jaar: 2023
Speelduur: 134 min
Verpakking: UHD Steelbook
Resolutie: 3840 x 2160p
Beeldverhouding: 1.90:1 Ultra HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Atmos - Engels
  • Dolby TrueHD 7.1 - Engels
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
  • En vele andere
Ondertiteling: Nederlands, Deens, Engels, Fins, Noors, Zweeds, En vele andere
Uitgever: Sony Pictures Home Entertainment
EAN: 7333018028029

Extra's

  • Deleted & Extended Scenes
  • The Plan: The True Story of Jann Mardenborough
  • The Wheels: The Fast-Acting Cast
  • The Pit Crew: Action and Stunts
  • The Engine: Driving the Visuals
  • The Garage: The Amazing Automobiles

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

UHD
Gran Tursimo krijgt op 4K UHD een werkelijk fabelachtig mooie 2160p 4K transfer mee, met Dolby Vision beeldverbetering, en in het oorspronkelijke beeldformaat van 1.90:1. De transfer is superscherp en bevat heel veel detail. Wel blijft de transfer mooi gestoken scherp met een mooi bokeh. Kleuren zijn er helder, scherp en fris uit, en er is door DV een mooie gradatie aan kleuren en detaillering. Contrast en schaduwen worden mooi, scherp en  gedetailleerd weergegeven. een prachtige transfer zonder verdere fouten, en dus een perfecte score.

Blu-ray Disc
Ook de 1080p HD transfer van Gran Turismo wordt uitgevoerd in 1080p en in het oorspronkelijke beeldformaat. Kleuren zijn helder, scherp en mooi, en contrast en schaduwdetail zijn ook geweldig. Qua scherpte, detaillering en kleurengradatie mis je net dat tandje perfectie van de UHD, maar verder is dit eenn geweldige transfer.

N.B. Screenshots zijn afkomstig van de Blu-ray Disc.

Geluidskwaliteit

UHD
Gran Turismo krijgt op UHD een monsterlijke Dolby Atmos-track met een Dolby TrueHD 7.1-track als basis. De track is heel erg immersief, vanaf moment 1 zit je middenin de actie. Race-geluiden, muziek en ander geluiden worden continue uit alle kanalen weergegeven. De track is zeer dynamisch en er is een continue spreiding. Een weergaloze track.

Blu-ray Disc
Op BD krijgt Gran Turismo geen Atmos-track mee, maar een directionele DTS-HD MA 5.1-track. Alhoewel deze zeker niet behelpen is, is deze track toch wat directioneler ingesteld, en komt wat minder immersief over. Verder uiteraard een prima track, maar de voorkeur gaat zeker uit naar de Atmos-track.

Extra's

Gran Turismo krijgt een paar korte extra's mee, die allemaal op de Blu-ray Disc staan. Alle extra's zijn in 1080p HD en zijn Nederlands ondertiteld.

Deleted & Extended Scenes (11 min)
Een aantal verwijderde en verlengde scènes, die verder niet heel veel toevoegen aan het bestaande verhaal.

The Plan: The True Story of Jann Mardenborough (6 min)
Een korte featurette waarbij ook de echte Jann Mardenborough aan het woord komt.

The Wheels: The Fast-Acting Cast (6 min)
Hier wordt de rest van de cast besproken.

The Pit Crew: Action and Stunts (6 min)
Hier worden de actie en de stunts verder toegelicht.

The Engine: Driving the Visuals (5 min)
Hier wat meer informatie over de gebruikte visuele effecten.

The Garage: The Amazing Automobiles (5 min)
Hier zie je meer toelichting over de gebruikte auto's in de film.

Conclusie

Gran Turismo is gebaseerd op het ongelofelijke waargebeurde verhaal van een team van onwaarschijnlijke underdogs: een worstelende, werkzame gamer, een mislukte voormalige autocoureur en een idealistische autosportmanager. Samen riskeren ze alles om deze ultieme elitesport te trotseren. Gran Turismo is een inspirerend, spannend en actievol verhaal dat bewijst dat niets onmogelijk is als je intrinsieke motivatie hebt. Gran Turismo is opvallend leuk, fris, spannend en mooi tegelijk. De autorace scènes zien er erg gelikt uit en ondanks dat er (uiteraard) veel CGI is gebruikt is dat zeker niet storend. Alle hoofdpersonen, en met name Archie Madekwe als Jann, spelen hun rollen met grote overgave, en vooral David Harbour steelt vaak de show. Het verhaal is spannend en vooral opvallend, want als kijker kan je maar moeilijk geloven dat dit een waar gebeurd verhaal is: van GT gamer tot coureur. En Mardenorough is ook nog steeds actief als coureur en is best succesvol in verschillende klasses. Maar dat de essentie van het verfilmde verhaal echt gebeurd is, dat is misschien wel het meest opvallende aan deze film. Gran Turismo is een onverwachte en geweldig leuke en spannende film geworden, en voor gamers en autorace fans zeker verplichte kost. De Steelbook-uitgave op 4K UHD is een pure voltreffer: de 4K UHD is top met een fabelachtig mooie 4K transfer met DV, een bizar goede Atmos-track en een paar leuke extra's op de BD. De Steelbook ziet er erg mooi uit en de discs hebben toepasselijk artwork. Deze uitgave is een pure winnaar.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Eigen Collectie.

Lees meer

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

12 Angst Drugs Grof Dolby Atmos Dolby TrueHD DTS HD Master Audio 7.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:10
Geluidskwaliteit:10
Extra's:7
?

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 0
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots