Stanley Kubrick's 2001: A SPACE ODYSSEY bestaat 50 jaar en draait weer in de bioscoop

KUBRICK's 2001: A SPACE ODYSSEY BESTAAT 50 JAAR

Nu weer te zien in ruim 50 bioscopen

2001: A SPACE ODYSSEY 50th anniversary poster

Een van de meest baanbrekende films uit de geschiedenis viert dit jaar z'n 50e verjaardag. Stanley Kubricks 2001: A Space Odyssey wordt door Warner Bros. in Nederland weer uitgebracht in de bioscoop. Vanaf donderdag 31 mei is de film te zien in 51 bioscopen, in 4K. Bij Eye Filmmuseum in Amsterdam wordt de film ook gedraaid op het 70mm-formaat. Eye vertoont de nieuwe 70mm-print van het originele filmnegatief, gemaakt onder supervisie van regisseur Christopher Nolan, die dit jaar in première ging tijdens het filmfestival in Cannes.

2001: A Space Odyssey draaide voor het eerst begin juli 1968 in de bioscoop. De film is gebaseerd op het verhaal The Sentinel van Arthur C. Clarke uit 1948. 2001: A Space Odyssey is een aftelling naar de toekomst, een wegenkaart voor het lot van de mensheid, een zoektocht naar het oneindige. Het is een schitterend, Oscar-winnend staaltje visuele effecten, een fascinerend spel tussen mens en machine, een verbluffend mooie versmelting van muziek en beweging. Het is misschien wel het meesterwerk van regisseur Stanley Kubrick (die het scenario samen met Arthur C. Clarke schreef) ' en het zal ook de komende generaties blijven boeien, inspireren en betoveren. Kubrick begint zijn reis in de ruimte met een bezoek aan onze prehistorische aap-voorouders en maakt dan een sprong van duizenden jaren (via één van de meest duizelingwekkende overgangen ooit bedacht) naar de gekoloniseerde ruimte en schiet astronaut Bowman (Keir Dullea) uiteindelijk de onbekende wereld van de ruimte in, wellicht op weg naar onsterfelijkheid. 'Open the pod bay doors, HAL'. Laat de unieke en overweldigende en mysterieuze reis beginnen.

De 70mm-filmprint en de 4K-digitale projecties zijn gemaakt van het originele negatief. Via een uniek fotochemisch proces, zonder verdere (digitale) bewerking of trucs heeft men de film overgezet. Het zorgt dat de film een unieke en originele uitstraling heeft, net als 50 jaar geleden. Regisseur Christopher Nolan (Interstellar, Dunkirk), die zelf een groot bewonderaar van Kubrick is, heeft met het team van Warner Bros. nauw samengewerkt bij de eindafwerking van de film.

Taal: Engels
Ondertiteling: Nederlands
Speelduur: 161 min.
Drager: 4K Digitale projecitie / 70mm (Eye Filmmuseum)

Te zien vanaf 31 mei

2001 A Space Odyssey 50th anniversary still

Recente artikelen

Laatste reacties

Pieter Kleine  |  10-11-2018

De gehele film is om te genieten. Maar de beginscene zonder 'bewegend' beeld, is ook om te genieten. Je luistert naar prachtige, klassieke muziek, waarbij elk m...
Lees meer >

Marcel Hoeve  |  10-11-2018

Leg uit: waarom is het kijken naar een egaal zwart beeld "genieten"?
Lees meer >

Pieter Kleine  |  10-11-2018

Hij is inmiddels binnen. Net even paar scenes vergeleken van de oude blu-ray en de uhd. En ik kan de lovende recensie van blu-ray.com alleen maar bevestigen. Be...
Lees meer >

Pieter Kleine  |  09-11-2018

Verwacht morgen mijn limited edition van 2001, van amazon.de.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Filteren

Tags

Meer >

Archief

Meer >

Deel deze pagina