Verzekerd van succes: hoe een aansprakelijkheidsverzekeringen de dromen van filmmakers beschermen

Ben je werkzaam als zelfstandig filmmaker? Dan droom je er misschien van om ooit een film te regisseren die beloond wordt met een Gouden Kalf of zelfs met een Oscar. Dit is niet iets wat je van de ene op de andere dag bereikt. Daarom werk je er ongetwijfeld hard aan om je droom te verwezenlijken. Om de kans te verkleinen dat je droom plotseling in duigen valt, sluit je een aansprakelijkheidsverzekering af. Omdat veel filmmakers niet inzien hoe deze verzekering hen helpt om hun dromen te beschermen, vertellen wij je hier hoe dit zit.

Je bent verzekerd voor schade
Je houdt er misschien geen rekening mee, maar als filmmaker kun je schade veroorzaken bij anderen. Aangezien jij de schade veroorzaakt hebt, word je hier aansprakelijk voor gesteld. Raakt iemand van de cast of crew gewond terwijl hij meewerkt aan de film die jij regisseert? Houd er dan rekening mee dat je een schadeclaim aan je broek hebt hangen. Als filmmaker kun je overigens niet alleen aansprakelijk gesteld worden voor letselschade, maar ook voor schade aan spullen van een ander.

Om te voorkomen dat je zelf opdraait voor de schade die je tijdens het maken van een film aanricht, sluit je een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering af. Deze verzekering dekt niet alleen schade die je tijdens je werk per ongeluk veroorzaakt aan (spullen van) anderen, maar ook schade door producten die je maakt, importeert, installeert of verkoopt. Letselschade die iemand oploopt als hij voor jou aan het werk is, valt ook binnen de dekking van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Gebruik of huur je spullen van iemand, zoals camera’s, decors of ander filmmateriaal, en beschadigt dit? Dan ben je hier – vaak tot op zekere hoogte - ook voor verzekerd.

Sluit ook een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af
Heb je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afgesloten? Dan denk je misschien dat je dromen geen gevaar mee lopen. Helaas is dit niet het geval, want als filmmaker kun je ook nog te maken krijgen met beroepsfouten. Denk hierbij aan inbreuk op auteursrecht en schending van privacy. Als je hier aansprakelijk voor wordt gesteld en je alleen een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven hebt, hoef je niet bij je verzekeraar aan te kloppen. Dergelijke schade valt namelijk niet binnen de standaarddekking van deze verzekering.

Wil jij je als filmmaker ook verzekeren voor beroepsfouten? Breid een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven dan uit met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Aangezien je hiermee beter verzekerd bent, betaal je ook een hogere premie. Laat je hier alleen niet door leiden. Doe je dit wel? Dan belanden je grootse dromen misschien al snel in de prullenbak. Je moet schade door een beroepsfout dan zelf vergoeden en dat kost je aanzienlijk meer dan de premie die je voor een beroepsaansprakelijkheidsverzekering betaalt. In het ergste geval kun je niet meer door als filmmaker en dat wil je uiteraard voorkomen.

Particuliere aansprakelijkheidsverzekering volstaat niet
Veel Nederlanders hebben een particuliere aansprakelijkheidsverzekering. Geldt dit ook voor jou? Dan denk je misschien dat je hier ook een beroep op kunt doen als je zakelijk aansprakelijk wordt gesteld. Dit is een misvatting, want de particuliere verzekering dekt geen schade die je veroorzaakt tijdens je werk als filmmaker. Als je grootse dromen hebt en deze wilt beschermen, is het verstandig om een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering in combinatie met beroepsaansprakelijkheid af te sluiten. Hiermee ben je als filmmaker goed verzekerd tegen schadeclaims.

Recente artikelen

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

Filteren

Tags

Meer >

Archief

Meer >

Deel deze pagina