10 Beste Nederlandse films voor Expats

10 Beste Nederlandse films voor Expats

In Nederland wonen of verblijven jaarlijks veel expats die graag ook kennis willen maken met de Nederlandse cultuur. Nederland heeft een rijke filmgeschiedenis, die echter niet bij elke buitenlander even goed bekend is. Wat zijn de 10 meest interessante Nederlandse films die je elke expat kunt aanraden? AllesOverFilm zet ze op een rijtje.

Alleman Bert Haanstra screenshot

10. Alleman (The Human Dutch - 1963)

Hoewel inmiddels al ruim zestig jaar oud laat Alleman van Bert Haanstra zien hoe de Nederlander eigenlijk nog steeds is. Gezellig, preuts, sportief, hoe we werken en waar we goed in zijn. En welke tradities en gebruiken we nog steeds hebben, zoals Carnaval, de Dodenherdenking en hoe we trouwen. Bert Haanstra weet feilloos vast te leggen wat Nederland is.

 

Hoe Duur Was de Suiker screenshot

9. Hoe Duur was de Suiker (The Price of Sugar - 2013)

De koloniën van Nederland spelen een belangrijke rol in de nationale geschiedenis. Indonesië en Suriname zijn de bekendste landen die lang onder Nederlands bestuur hebben gestaan. In die tijd was ons land een internationale speler in de slavenhandel. Duizenden slaven werden naar Suriname en de Nederlandse Antillen gebracht, waar ze te werk werden gesteld op de suikerplantages. In Hoe Duur Was de Suiker worden de twee werelden van daar op pijnlijke en emotionele manier in beeld gebracht: dat van de blanke overheerser en de onderdanige dienstmeid, op zoek naar geluk.

 

Simon Terstall screenshot

8. Simon (Simon - 2004)

Simon, van Eddy Terstall, vertelt op heel natuurlijk wijze over de onwaarschijnlijke vriendschap tussen de schuchtere student Camiel en de goedgebekte coffeeshopeigenaar annex hasjdealer Simon. De film geeft een indrukwekkend beeld over hoe men in Nederland aankijkt tegen (soft)drugs, homoseksualiteit en euthanasie.

 

De Lift Dick Maas screenshot

7. De Lift (The Lift - 1983)

De bekendste Nederlandse horror-thriller is De Lift, de eerste lange speelfilm van Dick Maas. Een lift begint op mysterieuze wijze uit zichzelf te functioneren, waarbij slachtoffers die de lift gebruiken of in de buurt komen worden gedood. Inmiddels doet De Lift wat kneuterig aan, maar het laat wel het talent van Dick Maas zien. Maas regisseerde een kleine twintig jaar later zelf de Amerikaanse remake als Down, maar ondanks de betere technieken kan deze niet tippen aan het origineel.

 

Zij Gelooft in Mij Andre Hazes John Appel screenshot

6. Zij Gelooft in Mij (She Believes in Me - 1999)

André Hazes was een van de belangrijkste vertolkers van het Nederlandse levenslied. In de documentaire Zij Gelooft In Mij volgen we de zanger op de voet, waarbij alle aspecten van zijn carrière aan bod komen. Wat duidelijk wordt is dat Hazes leeft voor zijn vak en er verschrikkelijk hard voor werkt. Iedere expat die een indruk wil krijgen hoe Nederlandse artiesten te werk gaan is Zij Gelooft in Mij verplichte kost.

 

Michiel De Ruyter Reine screenshot

5. Michiel de Ruyter (Admiral - 2015)

Zoals al eerder in dit artikel werd aangegeven hebben de Nederlanders nogal wat over de grote zeeën gezworven. Onder hen Admiraal Michiel de Ruyter, die met zijn bijzondere strategiën de Engelsen te slim af was. Regisseur Roel Reine geeft in Michiel de Ruyter geschiedenisles over een periode waar we misschien niet al te graag aan herinnerd worden, maar die wel laat zien hoe overheersend de Nederlanders waren in de Gouden Eeuw.

 

Turks Fruit Screenshot Paul Verhoeven

4. Turks Fruit (Turkish Delight - 1973)

Waarschijnlijk de meest controversiële film van Paul Verhoeven is Turks Fruit, dat zowel de doorbraak is geweest voor Rutger Hauer als Monique van de Ven. Turks Fruit maakte een einde aan de preutsheid in de Nederlandse film. Het is met ruim 3 miljoen bezoekers nog steeds de best bezochte Nederlandse film allertijden. Ook als je de film nog nooit gezien hebt herken je de het fluitende melodietje van de film van Toots Thielemans. Ook een gemiddelde expat zal dit melodietje bekend in de oren klinken.

 

Karakter Mike van Diem screenshot

3. Karakter (Character - 1997)

Mike van Diem kreeg de Oscar voor Beste Niet-Engelstalige film voor Karakter, een bijzonder mooie verfilming van het gelijknamige boek van F. Bordewijk. Karakter vertelt het verhaal van de strijd tussen de tirannieke deurwaarder Dreverhaven en zijn onwettige zoon Katadreuffe. Het is een spannende film over haat en liefde, vol verborgen mysteries en daarbij bijzonder fraai gedraaid door Rogier Stoffers. Het probleem van deze film voor de expat? Probeer 'm maar eens te krijgen in goede kwaliteit met Engelse ondertiteling.

 

Amsterdamned screenshot

2. Amsterdamned (Amsterdamned - 1988)

Hoe kun je een betere indruk van de hoofdstad krijgen dan door een spannende thriller? Amsterdamned van Dick Maas neemt je mee op avontuur door de stad. De film is een mix van spanning, horror en komedie en bevat de nodige spectaculaire momenten. Het acteerwerk is niet van de hoogste plank, maar bij een film van Dick Maas is dat ondergeschikt aan het spektakel. En als kers op de taart krijg je er nog een stukje Utrecht bij ook!

 

Soldaat van Oranje screenshot

1. Soldaat van Oranje (Soldier of Orange - 1977)

Neerlands meest bekende film Soldaat van Oranje is een klassieker, gemaakt door de bekendste regisseur van Nederland: Paul Verhoeven. De film laat zowel de Nederlandse helden, als ook de collaborateurs zien en geeft een indrukwekkend beeld van Nederland tijdens de oorlog. Het verhaal van Engelandvaarder Erik Hazelhoff Roelfzema werd een groot succes en creëerde voor zowel Verhoeven als acteurs Rutger Hauer en Jeroen Krabbé hun visitekaartje voor Hollywood.

Recente artikelen

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

Filteren

Tags

Meer >

Archief

Meer >

Deel deze pagina