Tineke Schouten - Hoogtepunten van 25 jaar theater en televisie

Recensent:
Arnold van Oostrum
01-12-2005

Totaalbeoordeling:

5.4
DVD

Tineke Schouten - Hoogtepunten van 25 jaar theater en televisie (DVD)
Samenvatting

21 maart jongstleden vierde de Utrechtse cabaretière Tineke Schouten haar zilveren jubileum. Al 25 jaar trekt Tineke Schouten met haar theatershows volle zalen en bezorgt ze de bezoekers een avond lang topamusement. Ook was Tineke te zien in speciaal door en voor haar geschreven televisieshows. Tineke Schouten is vooral bekend om haar uitbeelding van de vele typetjes, haar feilloze humor voor de meest alledaagse situaties en de snelste verkledingen ter wereld.

Ter gelegenheid van haar 25 jarig jubileum heeft CNR een jubileum box samengesteld met hoogtepunten uit 25 jaar theatershows en 25 jaar televisie. De tracklisting is als volgt:

DVD-1: Hoogtepunten uit 25 jaar theater (90 min)
1. De Telefoniste
2. De Eeuwige Vrijgezellin
3. De Wijnproefster / Je hebt van die lui
5. De Marva
6. Bep Lachebek presenteert De Artiestenparade
7. Stoor ik? / Ouvreuselied
8. Nudistenbar / Nudistenlied

DVD-2: Hoogtepunten uit 25 jaar televisie (65 min)
1. Omroepster op Schiphol
2. De Kapsalon
3. Tineke Schouten en Dolly Parton / Why, Why, Why?
4. Duitse op het Strand
5. Vlekken / Alles zoek ik op
6. De Parkeerwachtster
7. De Winkeljuffrouw
8. Beestenboel
9. De TV-werkster
10. Wij Belge zijn gebelg(t)

Commentaar

Na 25 jaar theater en televisie kan Tineke Schouten terugkijken op negentien one-woman-shows, tweeëntwintig tv-shows, zevenenzestig typetjes, tweehonderd éénenzeventig sketches en driehonderd vierentachtig liedjes. Wat je noemt een actieve en succesvolle carrière. Maar zoals Tineke op de cover van deze jubileumbox zelf aangeeft: “Denkt u nou niet nu dat u na vijfentwintig jaar van mij af bent. Want ik ben nog lang niet klaar, niet met het theater, niet met de televisie en niet met u!”.
Deze jubileumbox geeft een indruk van haar carrière die bol staat van dolkomische scènes afgewisseld met leuke of gevoelige liedjes. Bekend zijn natuurlijk haar gespeelde typetjes, zoals ‘Lenie uit de Takkestraat’ en ‘Bep Lachebek’. Natuurlijk ook scherpzinnige observaties van alledaagse zaken, die net even anders worden gebracht. Tineke Schouten biedt met haar programma relativerend vermaak met bekende situatie van alledag, die zij vanuit een ander perspectief beziet. Ze schrijft al haar teksten zelf en componeert ook haar eigen muziek. Tineke wordt bij de uitvoering muzikaal en vocaal ondersteund door een redelijk vaste groep muzikanten, met onder andere:
- Yolanda Lievers (saxofoon)
- Yanaica Doesburg (saxofoon)
- Andrea van Schie (saxofoon)
- Nicole de Rooy (trombone)
- Selena Kuiper (trombone)
- Patrick Kerger (gitaar, banjo)
- Marc van der Schoot (basgitaar, contrabas)
- Fred van Opzeland (slagwerk, percussie)

Op de website van Tineke Schouten kun je meer informatie vinden over 25 jaar theater en televisie.

Filmspecs

Regisseur

Diversen

Acteurs

Medium: DVD
Genre: Cabaret, Muziek
Regio: 2
Jaar: 2005
Speelduur: 155 min
Verpakking: Duo DVD Digipack
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Nederlands
Ondertiteling: Geen
Uitgever: CNR Entertainment
EAN: 8714221018486

Extra's

  • De mooiste liedjes
  • Twee extra sketches

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De DVD box bestaat uit registraties gemaakt voor televisie, waarbij het beeld standaard 1.33:1 formaat is. De beeldkwaliteit is natuurlijk wisselend, het gaat tenslotte om een weergave over 25 jaar. In de loop der jaren zijn de technieken sterk verbeterd. Maar ook is het oudere materiaal natuurlijk wat aangetast door de tand des tijd. Gemiddeld genomen ziet het beeld er goed uit. Het beeld is afkomstig van een interlaced bron, wat bij niet-interlaced weergave bronnen het zichtbare kameffect zal geven. De registraties zijn allemaal op een rustige, traditioneel wijze vastgelegd. De kleuren zien er in het algemeen goed verzadigd uit, soms iets te verzadigd. Scherpte van het beeld is redelijk goed, evenals de detaillering. In het beeld zitten soms wat kleine ongerechtigheden, maar geenszins storend. Een lichte beeldruis is vrij constant aanwezig. Het contrast is in het algemeen goed. Aliasing is incidenteel te zien. Bij enkele scènes is duidelijk zichtbaar edge enhancement toegepast.
Elke shownummer is uiteraard een aparte tracknummer. Tussen de nummers door wordt getoond welke sketch of lied wordt gespeeld. Beide DVD’s zijn van het type DVD-5 (enkellaags), dus geen laagwisseling. Er is geen ondertiteling aanwezig.

Geluidskwaliteit

De DVD is alleen voorzien van een Nederlandstalige Dolby Digital 2.0 (bitrate 224 kb/s) geluidstrack. Alle registraties hebben een goede geluidskwaliteit, waarbij alle registraties een prima klinkend stereogeluid heeft. Dialogen zijn altijd goed te volgen. De registratie zijn nagenoeg ruisvrij. Soms klinkt het geluid heel licht vervormd.

Extra's

De menuschermen zijn statische beelden met publiekgeroezemoes als achtergrondgeluid. Op de tweede DVD staan de extra’s, te vinden onder de menukeuze Sketches.

De mooiste liedjes (19 min)
Een verzameling van zes liedjes, met:
- Sigrid
- Buitje (Hallo, waar ken ik je van?)
- En toch (Just once)
- De Eerste Schooldag (Slippin’ through my fingers)
- Deze Eeuw (Rendez-le Moi)
- Zoveel hou ik van jou (Jusqu’ou je ‘taime)

Bonus ( 8½ min)
Met twee extra sketches:
- Het Griekse Sloofje
- Lenie uit de Takkenstraat

De beide DVD’s zijn verpakt in een dubbele digipack verpakking voorzien van een stevige slipcase.

Conclusie

Tineke Schouten – Hoogtepunten uit 2 jaar theater en televisie is de jubileumbox van met een overzicht van Tineke’s meest succesvolle typetjes, zoals Bep Lachebek, en de leukste conferences en liedjes. De registraties zijn oorspronkelijk allemaal voor televisie vastgelegd en door verschillende omroepen al eens uitgezonden.
Tineke Schouten is vooral bekend om de uitbeelding van haar typetjes, de wijze waarop zij met scherpzinnige observaties alledaagse bekende situaties in een komische sketch weet uit te beelden en haar snelle verkledingen. Haar conferences wisselt ze af met komische of gevoelige liedjes.
De beeldkwaliteit van deze compilatie is redelijk, waarbij de kwaliteit uiteraard al naar gelang de leeftijd van het materiaal wisselt. Het geluid is Dolby Digital 2.0 stereo. Als extra nog enkele liedjes en twee extra sketches.

Laatste reacties

Mark Knoop  |  09-05-2006

Ik las de recensie nog eens en zag opeens iets vreemds staan bij leeftijd: Leeftijd: 2005 jaar :wink: Ik heb de DVD vanmiddag eindelijk maar eens b...
Lees meer >

Ron-G  |  04-12-2005

Ik krijg er kippevel op mijn tanden van als ik haar zie, gelukkig verschillen smaken, maar ik heb zelfs ook nog maar nooit een glimlach om mijn mond gehad als i...
Lees meer >

MGdutch  |  04-12-2005

Drie en een half schijfje? Vind ik best royaal. Maar ik heb dan ook een bloedhekel aan Tineke Schouten. Ik vind haar zo kinderachtig en ongrappig. Haar typetjes...
Lees meer >

Mark Knoop  |  03-12-2005

Drie en een half schijfje? Vind ik best royaal. Maar ik heb dan ook een bloedhekel aan Tineke Schouten. Ik vind haar zo kinderachtig en ongrappig. Haar typetjes...
Lees meer >

Joris van Laarhoven  |  02-12-2005

Drie en een half schijfje? Vind ik best royaal. Maar ik heb dan ook een bloedhekel aan Tineke Schouten. Ik vind haar zo kinderachtig en ongrappig. Haar typetjes...
Lees meer >

Digi-gek  |  02-12-2005

Drie en een half schijfje? Vind ik best royaal. Maar ik heb dan ook een bloedhekel aan Tineke Schouten. Ik vind haar zo kinderachtig en ongrappig. Haar typetjes...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Dolby Digital 2.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:6
Geluidskwaliteit:7
Extra's:4
3.9

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 30
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.