LG OLED77GX6LA Gallery Design - Review

Geplaatst door: Claudio Santulli 3 jaren, 9 maanden geleden - (0 comments)

"De nieuwe LG OLED77GX6LA is een 10e generatie 4K-OLED-scherm met zelf oplichtende pixels in een resolutie van 3840 x 2160 beeldpunten, voorzien van de nieuwe Alpha 9 gen3-processor. Het is de vervanger van de E-serie en de terugkeer van de Gallery-serie. Dit keer in een wel heel innovatief concept." LG OLED77GX6LA Gallery Design - Review. 

Het is alweer vier jaar geleden dat ik mijn beste homecinema-upgrade ooit deed en daar een review over schreef. Mijn eerste LG OLED-scherm en hun laatste 3D-scherm, waarmee ze dus helaas stopten op het hoogtepunt! Nog altijd een prima scherm, maar als kleine jongen droomde ik al van het echte (thuis)bioscoopgevoel en groter is dan simpelweg beter in mijn wereld en inmiddels vertoonde mijn scherm lichte inbrandverschijnselen. OLED is organisch, wat inhoudt dat individuele kleuren naar verloop van tijd minder licht geven op plekken waar het veel wordt gebruikt (logo’s etc.). Het maakt dan niet uit hoe lang iets wordt vertoond, maar hoe vaak iets wordt vertoond. Ik was me dus stiekem al aan het oriënteren en neigde naar zo’n wallpaper-OLED, immers, 3D vervang je niet voor zomaar iets... Maar ja, die immense soundbar, waar alle aansluitingen inzitten, hield me tegen, ik heb immers een prima geluidsinstallatie. Schijnbaar was ik niet de enige met dat bezwaar en gelukkig heeft LG geluisterd, want op de CES 2020 werd de nieuwste generatie LG-schermen getoond, waaronder de LG OLED77GX6LA. Als vervanger van de E-serie is het de terugkeer van de Gallery-serie. Dit keer in een heel innovatief concept. Alle hardware, kabelaansluitingen en zelfs de bijgeleverde innovatieve ophangbeugel zijn namelijk in de 2cm ‘dikke’ televisie verwerkt. Hierdoor hangt het scherm écht vlak tegen de muur en lijkt het inderdaad net een schilderij aan de wand. Een standaard of voet wordt zelfs niet meegeleverd.

Techniek

De X-serie (10e generatie) is een 4K-OLED-scherm met zelf oplichtende pixels in een resolutie van 3840x2160 beeldpunten en voorzien van de nieuwe Alpha 9 gen3-processor. Elk scherm in de X-serie gebruikt overigens hetzelfde paneel, de verschillen zijn vooral esthetisch. Het scherm kan verder 4K HFR, Dolby Vision IQ, Filmmaker Mode™, Technicolor HDR, HLG en HDR 10 Pro weergeven en biedt HDMI 2.1 met o.a. eARC. Echter heeft LG gekozen om niet de volledige bandbreedte te gebruiken (40bit versus 48bit), zoals dat wel bij de 9-serie aanwezig was en dit zorgde voor onrust op het internet. Maar als je bedenkt dat het ‘maar’ een 10bit-scherm is, lijkt dat een logische keuze. Het scherm kan er namelijk niks mee; 12bit-schermen bestaan (nog) niet. LG heeft ervoor gekozen die rekenkracht in o.a. de beeldverwerking te gebruiken. Naast de bekende ISF-modes en het nieuwe Filmmaker Mode (die de visie van de regisseur garandeerd) heeft het scherm weer meer beeldpresets, waar je er uiteraard maar één van gebruikt. Ondanks dat het scherm erg dun is produceert het best een prima geluid. Beter dan verwacht, maar omdat het een doodzonde is een scherm van dit kaliber te gebruiken zonder dito geluidsinstallatie, heb ik het niet veel verder getest. De tv ondersteunt dan wel Dolby Atmos, maar de DTS-decoder is verdwenen. Overigens kun je ook een even platte bijpassende soundbar kopen als je toch wilt vloeken in de kerk. Het scherm biedt verder ondersteuning voor HDR Gaming, HGIG, G-Sync/ FreeSync met variabele verversingssnelheden tot 120Hz in 4K en webOS 5.0. Dit alles wordt bediend door de LG’s Magic Remote die als een soort muisaanwijzer werkt, als je dat wilt. Via HDMI-CEC kun je ook weer andere apparaten bedienen en LG levert twee extra IR-ogen om apparaten in kasten met de Magic Remote te kunnen bedienen. De afstandsbediening is klein, handzaam, niet bijzonder fraai, maar doet zijn werk verder prima. Ik bedien de tv toch liever met mijn Harmony Elite, dus de Magic Remote verdwijnt - net als alle andere afstandsbedieningen - in de kast.

WebOS & Apps

LG’s 2020-schermen bieden een nieuwe versie van het grafische besturingssysteem webOS (5.0). De veranderingen zijn subtiel, maar vertrouwd en bieden vooral verbetering in gebruiksgemak. Het Home-scherm is ook wat aangepast en past binnen het AI ThinQ-principe van LG, waarin je allerlei ondersteunende apparaten, zoals je LG wasmachine of HUE, vanaf je home-scherm mee zou kunnen bedienen. Ik zou zelf overigens niet weten waarom ik dat zou willen! Er is verder genoeg aanbod van thirdparty-apps in de LG-store en dat is fijn, maar het grootste voordeel zijn de verbeterde apps. Zo ondersteunt YouTube nu ook HDR, dat veelal adembenemend is met HDR-bronmateriaal, maar ook de apps van AppleTV, Netflix en Disney+ ondersteunen (indien aanwezig) nu allemaal Dolby Vision en Dolby Atmos (in Dolby Digital +). LG biedt die verbeterde apps enkel bij de recentere modellen helaas. Het zorgt er wel voor dat het meeste wat ik nu kijk in de hoogst mogelijke (streamings)kwaliteit wordt aangeboden en dat is best een visueel feest.

Installatie

Het installeren van het scherm is relatief eenvoudig. Er is zelfs een filmpje van LG beschikbaar dat precies laat zien hoe dat moet. Na het uitpakken, vind je naast de beugel, de schroeven en de afstandsbediening ook een (halve) mal om zo exact te bepalen waar hij moet komen te hangen. Maar samen met de vakkundige installateur hebben we ervoor gekozen om simpelweg alles op te meten. Nadat de gaten zijn geboord, schroeven we de beugel op zijn plaats en sluiten we eerst alle kabels aan en laten die mooi in de uitsparing lopen achter het scherm. Dit dient zorgvuldig te gebeuren, want anders sluit het scherm straks niet strak tegen de muur. Helaas werken de kabelclips niet echt mee, maar een tie-rip verhelpt dat snel. Zoals gezegd, de installatie is eenvoudig, maar met een scherm van deze omvang is ophangen een klus voor twee. Als het scherm eenmaal in de beugel hangt is het een kwestie van voorzichtig tegen de muur aandrukken en waterpas stellen. Wat rest is de kabels wegwerken in een kabelgoot of - nog mooier - in de muur voor een echt schilderij-effect. Je kunt het scherm altijd weer iets van de muur af kantelen om later nog wat nieuws aan te sluiten. Toch is het niet onverstandig om alvast extra HDMI-kabels aan te sluiten, zeker als je het in een muur wegwerkt. Mocht je in de toekomst iets rechtstreeks op een HDMI 2.1-poort willen aansluiten, dan liggen de kabels er in ieder geval al.

Gebruikerservaringen

Altijd fijn als hij weer hangt, want dan komt het leukst; instellen, testen, weer wat instellen - vooral veel uitzetten - en tussendoor genieten van het scherm. Ondanks de grotere omvang, past hij optisch prima in mijn kamer. Dusdanig dat vrienden aangaven dat het voor hun gevoel niet echt veel groter toont, maar omdat het scherm vlak hangt en geen ontsierende speakers of randen heeft, oogt het allemaal rank en slank. Voor de duidelijkheid; hij is écht best groot, maar tegelijk went het best snel. Over de kwaliteit kunnen we kort zijn; deze is echt fantastisch, rekening houdend dat het scherm een flink stuk groter is, blijft het beeld scherp. Het scherm is helderder, maar met een prima contrast. Een UHD BD kijken met Dolby Vision of HDR10 is een waar feest, maar ook Netflix-streamen in hoogwaardig 4K Dolby Vision is echt prima, zeker nu de corona-restricties op bandbreedte zijn opgeheven. Maleficent 2 op Disney+ in Dolby Vision was echt erg mooi en geen sprake van zichtbare compressie. Ongetwijfeld is het beeld en geluid op UHD BD mooier, maar dan moet je er echt op letten. Het deed bij mij niks af aan mijn kijkplezier. Ook gamen op dit scherm lukt meer dan prima en door de grootte ziet het er allemaal erg indrukwekkend uit. Door de zeer lage inputlag (1ms)  en ondersteuning van VRR (Variable Refresh Rate) en ALLM (Automatic Low Latency Mode) leent dit scherm zich perfect voor gamen - zeker op een highend game-pc. Als in het najaar de nieuwe gameconsoles uitkomen, die hogere verversingssnelheden in 4K kunnen weergeven, zal het scherm nog meer tot zijn recht komen.

Is de nieuwste generatie OLED dan beter?

Tja, wat kun je verbeteren aan iets wat al erg goed is? Nou ja, wellicht de enkele nadelen, zoals kleine bugs en uiteraard de inbrand-gevoeligheid, judder (schokken bij pans) en de ‘beperkte’ helderheid. Van inbranden wordt gezegd dat dit vanaf 8-serie verbeterd is, maar dat moet over een aantal jaar nog maar blijken. Er is een grotere trukendoos beschikbaar om ´judder’ te verhelpen (OLED Motion Pro), want dat is simpelweg een nadelig bijeffect van OLED, maar als je, zoals ik, alles uitzet biedt dat geen voordeel. Wat wel iets is verbeterd is de helderheid, maar een QLED zal altijd veel hogere nitwaarden kunnen weergeven, dus dat is sowieso een verloren strijd. Kortom, veel verbetering zul je niet eens echt waar kunnen nemen, maar is dat erg? Nee, alles meer dan de extra grootte is meegenomen. De beeldkwaliteit van OLED is simpelweg het beste wat je momenteel kunt kopen. QLED biedt niet de kwaliteit die ik zoek en om dezelfde reden wil ik ook niet projecteren. OLED kent echter nog een groot nadeel; de ontwikkeling stagneert en er valt eigenlijk niet veel meer uit te persen. Alle OLED-schermen worden gemaakt door LG Displays (niet te verwarren met LG Electronics) en die kampen met beperkte productiemogelijkheden. Het opstarten van een nieuwe fabriek is voor de zoveelste keer uitgesteld. Alle overige merken betrekken hun OLED-panelen bij LG Displays en zonder gezonde concurrentie is ontwikkeling van een techniek altijd moeizamer. Het produceren van een OLED-scherm is daardoor nog altijd relatief duur. Samsung heeft inmiddels wel al aangekondigd een eigen OLED-scherm te ontwikkelen op basis van blauwe OLED met kleurfilters. LG gebruikt witte OLED met kleurfilters en heeft dat gepatenteerd. Hoe dat zich ontwikkelt blijft afwachten.

De toekomst van TV

De gedoogde opvolger van OLED heeft zich echter al aangediend. Op de CES 2020 waren namelijk ook al enkele MicroLED-schermen te zien, maar die zijn nog volop in ontwikkeling en vooral extreem duur. MicroLED combineert de voordelen van OLED en LCD en zijn zelfs modulair. Je kunt nu al een scherm opbouwen tot 219", als je een bank berooft tenminste. Ander voordeel is dat je een defect deel kunt vervangen i.p.v. het hele scherm. De MicroLED-ontwikkeling wordt inmiddels omarmd door meerdere merken, voornamelijk omdat productielanden als Korea naarstig op zoek zijn naar een alternatief voor LCD-productie, omdat er vrijwel geen geld meer mee te verdienen valt. Het zou daarom ‘snel’ kunnen gaan met MicroLED. Jammer genoeg wil ook daar de productie en het rendement nog niet echt vlotten. De eerste schermen zijn niet eens echt micro te noemen; de LED’s zijn daarvoor nog te groot, geproduceerde schermen kampen tevens met veel dode pixels en de algehele foutmarge is veel te hoog, terwijl de productiekosten juist erg hoog zijn. Het zal dus zeker nog enkele jaren duren, voordat MicroLED bereikbaar is voor de consumentenmarkt. Dat zorgt ervoor dat OLED voorlopig even nog met de titel ‘beste tv’ mag pronken en wat mij betreft is dat meer dan terecht. Ik wacht, terwijl ik van dit mooie stukje toptechniek geniet, geduldig de ontwikkeling van MicroLED af, want ik ga er wel vanuit dat mijn volgende geen OLED meer wordt. Alhoewel dat een koe in de kont kijken is…

Conclusie

Allereerst, wil je jouw televisie niet aan de muur hangen, koop dan zeker niet deze LG OLED77GX6GLA. Daar is de vrijwel identieke CX voor en voor een stuk minder geld of anders de vrijwel identieke C9 voor nog veel minder geld. Wil je voor heel minimalistisch aan de muur gaan, dan kun je een WX kiezen voor een stuk meer geld, of een W9, W8, W7 voor steeds iets minder en daartussen zit dan de GX… Volg je het nog? Zoveel opties… Het zegt eigenlijk alles over OLED-techniek. Je hoeft echt niet de allernieuwste te kopen. De verschillen zijn echt zo marginaal. Het is als het uiterste persen binnen de beperkingen van een techniek, van VHS naar SuperVHS, of DVD naar Superbit DVD. Feit is dat elk OLED-scherm wat je nu koopt – oud, ouder of gloednieuw - gewoon een verbluffende beeldkwaliteit biedt. Daar hoef je verder niemand van te overtuigen, maar na dit stukje X-serie antireclame neem ik het graag toch nog even op voor de LG OLED 77GX6LA en zijn best innovatieve design. Als je naast beeldkwaliteit namelijk ook waarde hecht aan esthetiek, dan is dit werkelijk een plaatje van een scherm. Er is blijkbaar goed over nagedacht, want hoe het ze gelukt is om alle hardware inclusief de luidsprekers in zo’n smalle ruimte te krijgen is mij een raadsel. Oké, hij is niet zo plat als een wallpaper-OLED, maar het effect is vrijwel hetzelfde. Normaal gesproken heeft een conventionele OLED-tv wel een dunner scherm, maar steekt het elektronicadeel onderin meestal flink uit, maar niet bij de LG OLED 77GX6LA. Ook de dunne zwarte rand rondom geeft de indruk dat alles 'scherm' is wat je ziet. Kortom wil je echt wat bijzonders aan de muur hangen dan is dit zeker een opvallende keuze. Wil je dat niet persé, dan is de keuze letterlijk reuze en in een wellicht veel betere prijs/kwaliteitverhouding, want goedkoop is de nieuwe GX met zijn adviesprijs van €6999,- allerminst, maar met een beetje onderhandelen kom je al snel lager uit en kom je tijdelijk zelfs in aanmerking voor een cashback van €300,-. Vind je 77" toch ietwat aan de grote kant, dan is hij natuurlijk ook verkrijgbaar in een 'bescheiden' 55"- en 65"-versie.

Terugkomend op de vraagstelling van het verhaal; is groter nu echt beter en mooier? Is dit dan het ultieme thuisbioscoopgevoel zonder consessies? Vooropgesteld, waar je lang op wacht en van ver haalt is altijd lekker en ik heb best even geduld moeten bewaren, maar nu hij toch alweer enige tijd hangt en ik met alle instellingen heb kunnen stoeien, kan ik niet anders concluderen dan dat ik supertevreden ben en dat is waar het om gaat; genieten en hopen dat dit fantastische scherm nog lang zijn ding blijft doen. Voordeel van een nieuw scherm is dat de softwareondersteuning beter is dan bij oudere modellen. Enkele kleine bugs en opties zullen dus nog met updates worden opgelost of toegevoegd, zoals de mogelijkheid om je scherm met je stem te kunnen bedienen door simpelweg eerst “Hi LG” te roepen, dus vooralsnog heeft deze televisie alles in huis om lang mee te kunnen gaan. En ja, hij is zeker lekker groot en ja, dit benaderd het bioscoopgevoel wat ik zocht aardig. Als we het gemis van 3D even laten voor wat het is, krijgt dit scherm van mij voor zowel beeldkwaliteit, vormgeving als wauwfactor een 10 met een griffel en ben ik volledig genezen van het virus genaamd upgrade… 

(Disclaimer: griffel volgt zeer binnenkort middels een firmware update :-)).

 

Pluspunten:

  • Onovertroffen beeldkwaliteit
  • Een innovatief design in een premium look
  • Vlak aan de muur 
  • Gebruiksvriendelijk met veel opties en instelmogelijkheden
  • WebOS 5.0
  • Prima aanbod van goede tv-apps
  • Goede service van LG

Minpunten:

  • Ze hadden me wellicht kunnen doen twijfelen met een 88GX
  • Meest gestelde vraag online; "hoe zet ik het 'geen signaal'-notificatiebalkje uit?"
  • Vooralsnog niks zinnigs dus... :-)

Plaats een reactie of lees andere reacties in het bijbehorende topic.