Drie dingen van drugsverslavingen die wél kloppen in films



Dat films in scène zijn gezet dat weten we allemaal, maar er zijn toch aspecten die vaak eng dicht bij de werkelijkheid in de buurt komen. Natuurlijk is er altijd een vrije interpretatie van de regisseur en van de acteurs, maar op hoofdlijnen komen zaken vaak wel overeen met de echte wereld. Ook waar het gaat om verslavingen en drugs is dit het geval. Soms worden zaken overdreven, maar toch kloppen vele aspecten ook zeker. Welke aspecten uit de film in het echt ook spelen? Hier drie op een rij.

1.      Verwaarlozing

Vaak ziet een drugsverslaafde in een film er zeer slecht uit. Dit hoeft in de werkelijkheid niet altijd zo te zijn, maar het is wel goed om dit in perspectief te zien. Vaak is er namelijk wel een verslechtering zichtbaar. Zag je collega er altijd tot in de púntjes verzorgd uit? En lijkt dit te versloffen? Dan kan het zijn dat er een verslaving achter schuilgaat. Vaak is het verschil pas zichtbaar wanneer iemand na een traject weer uit de afkickkliniek komt. Maar laat iemand opeens zijn uiterlijk voor wat het is? Vraag dan eens hoe het met diegene gaat, en laat je niet afschepen met ‘goed hoor’.

2.      Geldproblemen

Drugs zijn duur en zeker bij een verslaving kan dit aardig in de papieren gaan lopen. Het verschilt wel per soort drugs, maar zeker bij cocaïne ontstaan al snel geldproblemen. Laat iemand dan ook niet te lang bungelen, wanneer hij of zij aangeeft in geldnood te zitten maar vraag door wat de onderliggende oorzaak is. Vaak is dit namelijk al een signaal dat ze hulp willen. Directe opname in een afkickkliniek is dan vaak ook snel mogelijk en kan aan het herstel begonnen worden.

3.      Manipulatief gedrag

Een aspect wat bij bijna alle verslavingen en zeker bij drugs terugkomt is manipulatief gedrag. Neem dit nooit persoonlijk, want het is niet de verslaafde persoon die dit tegen je gebruikt maar de onderliggende drugsproblematiek. Door het gebruik van drugs kan iemand zijn of haar persoonlijkheid compleet veranderen. Een eng gegeven maar helaas wel waar. In films zien we ook vaak geraffineerde praktijken ontstaan waar het gaat om verslaafden, dit is helaas in de werkelijkheid ook zo. Wanneer je iemand hierop betrapt is dan een teken aan de wand waar je het liefste zo snel mogelijk op acteert, om zo grotere schade te voorkomen.

Kortom, films spreken vaak tot de verbeelding maar niet altijd. Er zijn zaken en aspecten die wel degelijk overeenkomen met de zaken in echte leven. Door deze goed scherp te hebben kun je wellicht een verslaving in een vroeg stadium bij iemand opsporen. Door dan te interveniëren kun je grotere schade in de toekomst voorkomen!

Recente artikelen

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

Filteren

Tags

Meer >

Archief

Meer >

Deel deze pagina